torsdag 25 juni 2009

om att satsa på musik (i bästa fall)

Du spelar sitt instrument och gör familjen tokig för att du övar hemma när det inte passar dem. Du kanske bildar ett band eller också kör du solo. Du skriver lite låtar. Du får lite spelningar. Mamma och pappa och kanske syskonen och de närmaste vännerna kommer och kollar.
Du skapar lite kontakter och får lite mer spelningar. De närmaste kanske kommer och kollar. Och deras kompisar. Kanske.

Du säger att du funderar på att satsa på musiken. Allas första reaktion är "Ska du inte ha ett riktigt arbete istället? Det är ju så svårt att få jobb inom musik!". Några få pushar och säger att "det är klart att du ska satsa!"

Om du lyckas bra med kontakterna kanske du kommer i kontakt med ett skivbolag. Du kanske får ett kontrakt. Du kanske får släppa en singel. Wow vad stort tänker du. Singeln finns i bästa fall på Spotify, kanske också på iTunes Store. Annars får du väl lägga upp den själv på MySpace.
Singeln kanske spelas i radio en gång. En gång.

Du kanske får lite mer spelningar. Det kan hända att någon som inte känner dig direkt, utan genom en kompis kommer och tittar. Pubilken kanske måste betala 50 kr för att komma in. I bästa fall behöver du inte betala hyra för lokalen.

Du träffar en massa folk i branschen. Såna som det går bra för. Såna som har spelat i Stockholm. Och på Roskilde. Och du får ständigt tänka "men det är ju kul när det går bra för andra".

Du får ännu fler spelningar. Du skriver mer musik. Du spelar in. Du får kontrakt för en skiva. Får fler spelningar. Nu kommer även kompisars kompisars kompisar. Någon kanske har hört din låt på radion den där enda gången.
Skivan släpps. Den kanske finns både på Spotify, iTunes och på CDON.com. Men inte på Ginza. Där har de aldrig hört ditt namn.

Du får göra en turné. Det är vad de kallar det. Spela på lite klubbar. Kanske till och med i Stockolm. Men mest i Småland typ.
Du får en egen hemsida. en punkt-com-hemsida.
Du vill spela på Roskilde. Får spela på Emmaboda. Får va nöjd med vad du får.
Du får spela in en skiva till. Du får spela på Liseberg. I ösregn.

När kommer Globen? När kommer Ullevi?

Är det värt det?

JA!

//Flöjten

Inga kommentarer: