onsdag 3 december 2008

Julpussar i vargtimman

Det susar genom livets strid en fläkt av himmelrikets frid, en klang av harpotoner. En aning fyller varje bröst och stilla ljuder Andens röst i jordens alla zoner: O mänsklighet, ställ dörrn på glänt– det är advent, det är advent.

20 flickor klädda i svart med ljus och pepparkaka i hand skrider runt och sjunger denna adventspsalm runt 4-tiden på natten. På varje pepparkaka står olika namn. Namnen på musiklinjens gossar. Varje flicka har valt den pepparkaka på vilken den önskade gossens namn står. Han ska nämligen få bli kysst i natt.
Vissa reagerar med lycka. Andra blir förstummade. En tredje blir ilsken och drar täcket över huvudet. Vissa visar ren förvåning. Flickorna går sjungandes från dörr till dörr. Knackar och går in i rummet. De tända ljusen lyser upp rummet och den utvalda flickan ger gossen sin pepparkaka och kysser honom på kinden.

En uråldrig tradition på SVF. Flickorna sjunger för pojkarna mitt i natten någon gång runt första advent. Och så den lilla pussen.´

Nykyssta packar nu alla gossar och flickor sina väskor. Imorgon styr vi vårt luciatåg mot Seattle. För att lysa upp tillvaron på andra sidan världen.

//Flöjten

Inga kommentarer: